Gyulaffy-emléktúra

 

A „Gyulaffy-apródok” szakkör és a „Kék madár” színjátszósok csapata október 6-án lelkesen indult elfoglalni Csobánc várát . Ami a töröknek nem sikerült, az nekünk igen!

Első célunk Diszel község főterének megtekintése volt. Itt az I. világháborús emlékmű megnézése után, némi helyi útba igazítás segítségével, rátaláltunk a Gyulakeszire vezető útra.

Itt találtunk Gyulaffy Lászlóról elnevezett utcát!

Beérve Gyulakeszire, a templom mögött pihenőt tartottunk, s mit vettünk észre? Egy szobor nézett ránk, de tekintete ismerős volt valahonnan. Ez a mi szobrunk! Hangzott valakitől. Igen, valóban, az iskolai Gyulaffy-szoborból 2 is készült.

Emlékszalagot helyeztünk el a gyulakeszi szobornál.

Meghívásunk volt Gyula vezér lovas tanyájára, ahol a Gyulaffy László Hagyományőrző Lovasbandérium és a Csobánc Váráért Alapítvány tagjai fogadtak minket.

Volt itt részünk íjászatban, kard- és tőrvívásban. Korabeli fegyverekkel, öltözetekkel is megismerkedtünk. A tervezett 40 perces látogatásunk bő 2 órásra sikeredett.

Mindenhonnan a várat láttuk. Szóval a cél a szemünk előtt: irány a vár.

Utunk a települést elhagyva szőlőültetvények között vezetett, majd elértünk egy rövid, erdős részt. Kiérve az erdőből csodálatos panoráma tárult elénk. A hegyre tartó, körülbelül 3 km-es útvonal kényelmesen teljesíthető 1 óra alatt. Az út nem hosszú, de folyamatosan emelkedik. Mivel az utat csak kevés erdőszakasz tarkítja, folyamatosan gyönyörködhettünk az alattunk elterülő tájban. Felérve azonnal birtokba vettük „várunkat”, hisz az egykori vár romja mégiscsak a gyulaffysoké!

Gondos gazdaként minden falat átnéztünk, hogy biztonságosan használható-e?

Iskolánk címeres emléklapját a várkapitány engedélyével elhelyeztük a várban.

Reméljük, hamarosan több is lesz mellette! Fáradtan, de rengeteg élménnyel értünk haza.

Köszönjük a lehetőséget a Gyulaffy Alapítványnak!

 

 

 

EFOP-1.8.5-17-2017-00078
Egészséges Étel- Egészséges Élet!

 

 

 

Projekt azonosítószáma:              EFOP-1.8.5-17-2017-00078

Projekt címe:                                     Egészséges Étel- Egészséges Élet!

Kedvezményezett neve:               Gyulaffy László Alapítvány

Támogatási összeg:                        19 999 958 Ft

Támogatás intenzitása:              100%-ban támogatott

Projekt tényleges kezdése          2017.12.01.

Projekt várható befejezése         2018.11.30.

 

„EgészségesÉtel- Egészséges Élet – cím„ 12 hónapra tervezett projektet az iskolaidőszakra terveztük, azaz 2017. szeptember 1. napjától 2018. augusztus 31. napjáig tart. A projekt célja a köznevelésben résztvevő gyermekek egészséges táplálkozásához szükséges tudásának növelése, készségeik támogatása a szülők bevonásával, továbbá az iskolai étkeztetés tárgyi körülményeinek javítása. A projekt nevesíti és egyedi célként tűzi ki a krónikus, nem fertőző betegségek csökkentését, amelyekért nagy részben az életmódbeli tényezők tehetők felelőssé. Ennek érdekében támogatandó intézkedésekként nevesíti a keringési betegségek, elhízás, cukorbetegség megelőzését és gondozását is, amelynek egyik eszköze az egészséges és tudatos táplálkozás. Az intézkedés nevesíti az egészségkultúra fejlesztésének fontosságát is. Az egészséges étkezés fontos részét képezi a tanulók iskolai ebédjének problémája is. A lehetőségekhez képest kevesen étkeznek, gyakran a rossz tapasztalatokra hivatkozva. A menzareform megvalósításával, a változatos, korszer„ több féle fogás választására lehetőséget adó étkeztetéssel biztosak lehetünk, hogy nőne az iskolában étkezők száma és ezzel az egészséges ételeket fogyasztók aránya is. A pályázó a Gyulaffy László Alapítvány amely 1993- ben alakult a gyermekek fejlesztése, képzése és ellátása érdekében. Az Egészséges Étel- Egészséges Élet – cím„ projekt a maximális összegre és tevékenység megvalósítását tűzte ki célul. Programjaink:  1.Ismeretterjesztő programok az egészséges táplálkozás jegyében: a) a. a mindennapos táplálkozási szokások felmérése kérdőíves módszerrel, különös tekintettel a rendszeresen fogyasztott, az egészséges táplálkozásba nem illeszthető, illetve táplálkozás-egészségügyi szempontból kevésbé kívánatos élelmiszerekre;b) a kérdőívek dietetikus/táplálkozástudományi szakember által történő kiértékelése, valamint gyermekek és/vagy szüleinek írásos és/vagy személyes tájékoztatása a gyermek felmérésének eredményeiről, különös tekintettel a felmérés alapján rizikócsoportba sorolható gyermekek esetén c. dietetikai szaktanácsadás/konzultáció valamint csoportfoglalkozás biztosítása:  a rizikócsoportba sorolt vagy táplálkozási problémával küzdő, anyagcsere betegségben vagy ételallergiában szenvedő gyermekek és szüleik számára / pedagógusok számára / közétkeztetésben dolgozó szakemberek számára;d. A köznevelésben részt vevő gyermekek egészséges táplálkozással kapcsolatos ismereteinek bővítése, egészségkultúrájuk fejlesztése dietetikus vagy táplálkozástudományi szakember szakmai irányításával előadások, iskolai foglalkozások keretében az alábbi témákban:13 db program. 2.Ivókút létrehozása, vagy egyéb ivóvízvételi hely. Ebben az esetben 250 főre- 1 db ivókút és 2db szűrő létrehozása.3. Szemléletformálás az egészséges táplálkozás, életmód népszerűsítése érdekében 10 db program: a) tájékoztató napok gyermekek és családjaik számára (pl. ételkóstolás a szülők számára) b) főzőversenyek szervezése c) az egészséges táplálkozást népszerűsítő fórumok, programok szervezése közismert személyiségek segítségével d) az egészséges táplálkozáshoz kapcsolódó, azt ösztönző – akár dekorációs – eszközök használata, valamint az ételek tápanyagtartalmával kapcsolatos információk megjelenítése. 3.Közvetlenül az iskolai étkezéshez szükséges eszközfejlesztés az egészséges táplálkozás, illetve az étkezési kultúra fejlesztése érdekében: a) az étkezéshez szükséges edényzet beszerzése;b) az étkezéshez kapcsolódó bútorzat, vagy eszközök fejlesztése az étkezőkben,c) Tankert (iskolai fűszerkert) létrehozása.”